Rotu

Australian labradoodle (ALD)

Luonne:

Australianlabradoodle on älykäs, ystävällinen, lempeä, avoin, iloinen ja sosiaalinen. Lähestyy ihmistä iloisesti ja luottavaisesti; aggressiivisuutta ei hyväksytä. sen ei tulisi olla pidättyvänen ja arka. Rotu on altis palvelemaan ja miellyttämään.

Alkuperä, kantarodut ja roturyhmä: Australialabradoodle-rotu sai alkunsa Australiassa 1980-luvun loppupuolella. Rodun kantarodut ovat labradorinnoutaja, iso villakoira, irlannin vesispanieli sekä amerikan- ja englannin cockerspanieli. Koska ALD ei ole Suomen Kennelliiton (FCI) tunnustama rotu, suomalaisia ALD-koiria rekisteröidään ALD-järjestöihin; WALA ( kansainvälinen järjestö), ALAEU ( eurooppalainen järjestö) ja ALAA ( amerikkalainen järjestö). 

Historia: Australianlabradoodle syntyi tarpeesta saada allergiaperheeseen sopiva opaskoira. Koska labradorinnoutajilla on pitkä historia opaskoirana, uutta koirarotua alettiin kehittää risteyttämällä labradorinnoutajaa isovillakoiran kanssa. Isovillakoira valikoitui tarkoitukseen trimmattavan turkin vuoksi, sillä siitä lähtee allergisoivaa hilsettä vähemmän. ALD-rotu esiteltiin USA:ssa 1990-luvulla. Se tuli suosituksi siellä ja Australiassa.

Käyttö: Alunperin ALD oli opaskoira, nykyään yleisimmin seurakoira ja harrastuskoira, ALD sopeutuu erilaisiin käyttötarkoituksiin, muttei  kuitenkaan ulkokoiraksi eikä pelkästään sohvan nurkkaan. ALD sopii hyvin lapsiperheeseen ja ensimmäiseksi koiraksi.

Australianlabradoodle kehitettiin alunperin allergiaystävälliseksi koiraroduksi. Rodun edustajien on todettu hilseilevän paljon vähemmän kuin useimmat muut rodut ja pohjavillattomana rotuna ALD:stä ei lähde karvaa. Usein austaralinalabradoodle hankitaan nimenomaan allergia- tai astmaperheisiin. Australianlabradoodlesta ei voida varmuudella sanoa, kuinka paljon ja millä tavalla oireita koira allergiselle tuottaa. Siksi australianlabradoodleihin kannattaakin käydä tutustumassa ja selvittää omaa altistustaan ennen ilmoittauutmista pentujonoon.  Pentukoira allergisoi aikuista koiraa enemmän, joten allergian testaaminen kannattaa aloittaa aikuisen koiran kanssa. 

Koulutettavuus: Erinomainen

Aktiivisuus: Keskiaktiivinen

Koko ja värit:

Säkäkorkeus: Mini 35-42 cm (7-13 kg)

Medium 43-52 cm (paino 13-20 kg)

Standard 53-63 cm (paino 20-40 kg) .

Useimmat värit hyväksytään; mm. kerma, suklaa, punainen, musta, hopeanharmaa, kaksi-/kolmivärisyys. merle-väritystä (marmorimainen) ei hyväksytä.

Turkki:

Kolme eri karvalaatua; ’’kihara ja tiivis villa’’, ’’kihara fleece’’ sekä ’’lainehtiva fleece’’. Pohjavillaa ei ole. Karvaa ei lähde mutta turkki on trimmattava 3-4 kertaa vuodessa. Turkkia harjataan säännöllisesti, jotta se ei takkuunnu.

Odotettu elinikä: 12-15 vuotta

%d bloggaajaa tykkää tästä: