Rotu

Australianlabradoodle (ALD)

Luonne:

Australianlabradoodle on älykäs, ystävällinen, lempeä, avoin, iloinen ja sosiaalinen. Lähestyy ihmistä iloisesti ja luottavaisesti; aggressiivisuutta ei hyväksytä. Koiran ei tulisi olla pidättyväinen tai arka. Altis palvelemaan ja miellyttämään.

Alkuperä, kantarodut ja roturyhmä:

Australianlabradoodle -rotu sai alkunsa Australiassa 1980-luvun loppupuolella. Rodun kantarodut ovat labradorinnoutaja, iso villakoira, irlanninvesispanieli sekä amerikan- ja englannin cockerspanieli. Koska ALD ei ole Suomen Kennelliton (FCI) tunnustama rotu, suomalaisia ALD -koiria rekisteröidään ALD -järjestöihin; WALA (kansainvälinen järjestö), ALAEU (Eurooppalainen järjestö) ja ALAA (Amerikkalainen järjestö).

Historia:

Australianlabradoodle -rotu syntyi tarpeesta saada allergiaperheiseen sopiva opaskoira. Koska labradorinnoutajilla on pitkä historia opaskoirana, uutta koirarotua alettiin kehittää risteyttämällä labradorinnoutajaa isovillakoiran kanssa. Isovillakoira valikoitui tarkoitukseen trimmattavan turkin vuoksi, sillä villakoirasta lähtee allergisoivaa hilsettä vähemmän. ALD -rotu esiteltiin USA:ssa 1990-luvulla ja rotu tuli suosituksi sekä siellä että Australiassa.

Käyttö:

Alunperin ALD oli opaskoira, nykyään yleisimmin seurakoira ja harrastuskoira. ALD:tä voidaan käyttää myös opas-, avustus- tai terapiakoirana. ALD sopeutuu erilaisiin käyttötarkoituksiin muttei ei kuitenkaan ulkokoiraksi eikä pelkästään sohvan nurkkaan olemaan. ALD sopii hyvin lapsiperheeseen ja ensimmäiseksi koiraksi.

Australianlabradoodle kehitettiin alun perin allergiaystävälliseksi koiraroduksi. Rodun edustajien on todettu hilseilevän paljon vähemmän kuin useimmat muut rodut ja pohjavillattomana rotuna ALD:stä ei lähe karvaa. Usein australianlabradoodle hankitaan nimenomaan allergia- tai astmaperheisiin.

Australianlabradoodlesta ei voida varmuudella sanoa, kuinka paljon ja millä tavalla oireita koira allergiselle tuottaa. Siksi australianlabradoodleihin kannattaakin käydä tutustumassa  ja selvittää omaa altistustaan ennen ilmoittautumista pentujonoon. Pentukoira allergisoi aina aikuista koiraa enemmän, joten allergian testaaminen kannattaa aloittaa aikuisten koirien kanssa.

Koulutettavuus: Erinomainen

Aktiivisuus: Keskiaktiivinen

Koko ja värit:

Säkäkorkeus: Mini 35-42 cm (7-13 kg)

Medium 43-52 cm (paino 13-20 kg)

Standard 53-63 cm (paino 20-40 kg) .

Useimmat värit hyväksytään; mm. kerma, suklaa, punainen, musta, hopeanharmaa, kaksi-/kolmivärisyys. merle-väritystä (marmorimainen) ei hyväksytä.

Turkki:

Kolme eri karvalaatua; ’’kihara ja tiivis villa’’, ’’kihara fleece’’ sekä ’’lainehtiva fleece’’. Pohjavillaa ei ole. Karvaa ei lähde mutta turkki on trimmattava 3-4 kertaa vuodessa. Turkkia harjataan säännöllisesti, jotta se ei takkuunnu.

Odotettu elinikä: 12-15 vuotta

%d bloggaajaa tykkää tästä: