Pentu omaksi

Jos australianlabradoodle on Teidän valitsemanne rotu, kannattaa koiriin käydä tutustumassa rodun alueellisissa tapahtumissa, joista saat tiedon Suomen Australianlabradoodle ry:n kotisivuilta ja Facebook -sivuilta. Suuren suosion vuoksi pentujono on pitkä ja omaa koiraa voi joutua odottamaan kauan. Odotusajassa on kuitenkin etunsa: ehditte miettiä ja valmistautua perin pohjin uuden perheenjäsenen saapumiseen.

Pentunjonoomme tullaan vaiheittain:

Kannattaa tutustua rotuun alueenne australianlabradoodle -tapahtumissa. Tapahtumista ilmoitetaan Suomen ALD -yhdistyksen sivuilla.

Mahdollista allergia-altistusta kannattaa testata rodun kanssa perusteellisesti ennen hankintaa, mikäli mahdolliset allergiat ovat rotuvalinnan syy. Mikään koirarotu ei ole täysin allergiavapaa. Tutustu pentulähtöiseen kasvatustyöhömme sekä koiriimme (kotisivuillamme ja Facebook:ssa Lindars’ ALD)

Kun päätöksenne on huolellisesti tehty, lähetä meille sähköpostia ja kerro miksi australianlabradoodle olisi sopiva koira juuri Teille ja minkälainen koira sopisi Teille parhaiten.

Ensin keskustelemme puhelimitse ja käymme läpi lähtökohtanne ja toiveenne; minkälainen perhe olette ja minkä luonteinen koira teille sopisi. Tämä on olennainen osa pennun hankintaa.

Tämän jälkeen sovimme tapaamisesta, mikäli se käytännössä on mahdollista. Pidän tärkeänä, että jokainen pentuperhe tutustuu toimintaamme ja koiriimme. Tämän jälkeen voit vahvistaa paikkasi pentujonossa. Pidämme Teidät ajan tasalla jonon etenemisestä.

Oman pennun odottaminen voi kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Kun teidän tulevan koiran pentue on 4–6 viikon ikäinen, pääsette perheenne kanssa tutustumaan pentueeseen luonamme.

Pennut valitaan perheisiin ennen luovutusta luonnetestin ja perheen itsestään laatiman kuvauksen perusteella. Ilmoitamme pentujen valinnasta henkilökohtaisesti.

Kun pentuvalinta on vahvistettu ja koira on tullut luovutusikään, pääsette hakemaan uuden perheenjäsenen kotiinne. Annamme mukaanne kattavan pentupaketin mukaasi ja tarpeellisia tarvikkeita koiran ensiviikoille.

Pennut opettelevat 7-8 viikon aikana kohti luovutusikää totuttelemaan eri hajuihin, alustoihin, ääniin ja tilanteisiin eri menetelemien, aktivoinnin ja sosiaalistamisen avulla. Pentujen hoitoon sovelletaan Puppy Culture ja Bio Sensor -metodeja. Pennut saavat varhaisen pentuajan madotukset, tunnistusmerkinnän ja eläinlääkärin tarkastuksen ennen luovutusta omiin perheisiinsä.

Pennun hinta:

Pentu saa mukaansa runsaan pentupaketin sekä tarvittavat ohjeet pennun hoitoon.

Hintaan sisältyy rotujärjestöjen vaatiman sterilisaatio- ja kastraatio-toimenpiteen maksaminen. Tämä tehdään 18 kk:n ikään mennessä.

Australianlabradoodlen pentu 4000€ ( sis alv )

Pennun alkutaival

Kasvattajan luona

Pennun aktiivinen sosiaalistamisvaihe alkaa kasvattajan luona noin neljäviikkoisena ja jatkuu siellä luovutukseen saakka. Uudessa kodissa perhe jatkaa pennun sosiaalistamista. Sosiaalistuminen tarkoittaa sitä, että pentu kohtaa mahdollisimman vaivatta uusia, outojakin asioita ja tutustuu ja tottuu ympäristöönsä. Meillä pennut pääsevät kotonamme käyvien vierailijoiden lisäksi  tutustumaan mahdollisuuksien mukaan päiväkodin lapsiin ja koululaisiin. Pennut ulkoilevat 4-5 viikon ikäisestä lähtien. Pennut voivat harjoitella myös autossa matkustamista ja kodinkoneiden ääniä kasvattajan luona. Pennun hajuaistia aktivoidaan päivittäisen hajuharjoittelun avulla. Muut koirat tulevat tutuksi pentujen täytettyään neljä viikkoa.

Uudessa kodissa sosiaalistaminen ja perustaidot

Pennun siirtyessä uuteen kotiin vastuu koiran sosiaalistamisesta ja kasvatuksesta siirtyy omistajalle. Johdonmukaisella ohjauksella ja koiraa tukemalla ja kannustamalla koira kehittyy luonteensa mukaiseksi, reippaaksi ja ihmiseen luottavaksi aikuiseksi koiraksi.

Pentu tottuu mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, ääniin, ja tilanteisiin, kun niihin voi tutustua turvallisesti ja vähitellen. Pennun onkin hyvä päästä liikkumaan omistajansa mukana erilaisissa paikoissa, joihin koiran voi ottaa mukaan. Tällöin kannattaa mm. liikkua eri kulkuvälineissä, eri paikoissa (vaikka ostoskeskuksessa), tavata muita eläimiä ja uusia erilaisia ihmisiä; eri ikäisiä, eri näköisiä ja eri tilanteissa.

Rauhoittuminen

Koira kaipaa ulkoilun ja liikunnan lisäksi virikkeitä ja aktivointia. Älykäs koira tarvitsee ratkaistavia pulmia. Pienelle pennulle leikkiminen on aktivoivaa. Vähän vanhempi koira kaipaa haasteita enemmän. Temppujen ja taitojen opettelu vaatii pitkäjänteisyyttä mutta on palkitsevaa sekä omistajalle että koiralle. Aktivointia voi tehdä erityisten lelujen tai itse tehtyjen ongelmanratkaisutehtävien avulla. Koira on pienestä pitäen hyvä myös opettaa rauhoittumaan. Rauhoittumista opetellaan vähitellen. Rauhoittumisen palkinto voi olla leikki, temppu, herkkupalkka tai aktivointi. Varsinkin uusissa tilanteissa ja stressaantuneena koiran on helpompi olla, jos se on oppinut rauhoittumaan.

Kotiuduttuaan pennun voi olla vaikea jäädä yksin kotiin. Pentu on lempeästi totutettava yksinoloon, aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Toiveena on, että pentu jaksaisi odottaa omistajaansa rauhassa, useimmiten nukkuen. Pennun kanssa voi esimerkiksi leikkiä tai tehdä aktivointihrajoituksia tai olla ulkona aamulla, jotta se olisi väsyneempi yksinolon koittaessa. Toiset koirat hyötyvät aktivointileluista tai muusta puuhasta, joilla ajan saa kulumaan ikävöinnin sijaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: