Kasvattaja

Tarinani:

Olen Elina Rautalahti, vuonna 2018 eläkkeelle jäänyt ympäristöneuvos.Ensimmäinen austaralianlabradoodleni Kaneli tuli meille talvella 2017. Manteli tuli laumaamme 2018, Misteli 2019 ja Saimi 2021.

Kanelin kanssa aloitimme rallytoko-harrastuksen sekä hajukoirakoulutuksen . Kanelista tuli myöhemmin yksi Suomen harvoista tryffelikoirista. Manteli, Misteli ja Saimi ovat jatkaneet samoja harrastuksia.  Kaikkien koirieni kanssa harrastan myös kantarellien etsintää.

Koirien kasvatuksen aloitin omien harrastusten myötä ja ALD-kasvatus on nykyisin päätyöni ja intohimoni. Pyrin jatkuvasti kehittämään omia taitojani kasvattajana ja kehittämään ALD-rotua Suomessa. Hankin jatkuvasti uutta tietoa ja koulutusta koirien kasvatuksesta, koska haluan kehittää omaa toimintaani ja tarjota omalta osaltani 

mahdollisimman tasapainoisen elämän koirille ja vastuullisesti kasvatetun pennun perheille.

Olen suorittanut International Dog Trainer Schoolin kansainvälisen koirakouluttajan tutkinnon (Level 1-4) sekä hajukoirakouluttaja-tutkinnon. Lisäksi olen suorittanut Amber Batsonin puolivuotisen Puppy Power-kurssin.

Olen PDTE Pet Dog Trainers of Europe-järjestön jäsen. 

Teen yhteistyötä MTK:n Säätiön, Juvan Tryffelikeskuksen sekä Baltic Truffel ab:n kanssa

Kasvattajana lähtökohtani ovat: 

Suomalaiset ALD-kasvattajat rekisteröityvät kansainvälisiin rotujärjestöihin: WALA, ALAEU tai ALAA. Rotujärjestöt ohjaavat jalostustyötä ja asettavat rodun jalostuksen tavoitteet, säännöt, terveysvaatimukset ja eettiset ohjeet.

Lindars on jäsenenä ALAEU:ssa ja  WALAssa. Se on sitoutunut niiden sääntöihin, muun muassa jalostuskoirille asettuihin vaatimuksiin. Kaikille jalostuskoirille  tehdään säännöissä edellytetyt terveystestit. Samoin arvioidaan koiran luonnetta ja soveltuvuutta jalostuskäyttöön.

Kaikilta jalostuskoiriltamme otetaan DNA-profiili, jolla voidaan todentaa niiden vanhemmat. Koirille tehdään geenitestit mahdollisten perinnöllisten sairauksien välttämiseksi. Samoin tutkitaan, että koirien lonkat, kyynärpäät ja polvet täyttävät ALAEU:n ja WALA:n vaatimukset. Lisäksi tutkitaan koiran silmät. Virallinen silmälausunto uusitaan 18 kk välein.

Jalostuskoirille asetettuja vaatimuksia ovat mm. seuraavat: 

Lonkat: OFA Excellent (FCI A1), Good (FCI A2 & B1), Fair (FCI B2) tai PennHip alle 0,7 ( WALA) 0,5 ( ALAEU)
Kyynärpäät: Normal (0/0) Polvet: Clear (0/0)

Jalostusyksilön valintaan vaikuttaa terveystutkimusten läpäisyn lisäksi myös toivottu luonne. Jalostuskoiran tulee olla sosiaalinen ja helposti koulutettava. Agressiivisuus tai muu häiriökäyttäytyminen on este jalostuskäytölle.

Jalostuskoirat ja pentueet rekisteröidään rotujärjestöjen rekistereihin. Rekisterin kautta kasvattajat näkevät koirien sukupuut, terveystulokset ja tietoja tehdyistä pentueista. 

Jalostuksessa pyritään huolehtimaan myös rodun geneettisestä monipuolisuudesta. Omalta osaltani ole pyrkinyt tähän tuomalla jalostuskoiria ja pakastettua spermaa sekä USA:sta että Euroopasta sekä toimimalla yhteistyössä muiden suomalaisten kasvattajien kanssa. Jalostuskoiran sisäsiittoisuusprosentti saa olla maksimissaan 5% (ALAEU), usein arvo on kuitenkin paljon pienempi, , 1-2% välillä.  

Rodun jalostustyö on vielä kesken ja kansainväliset rotujärjestöt haluavat minimoida tämän hyvinkin kysytyn rodun pentutehtailua. Lemmikkikoiriksi jäävät koirat sterilisoidaan/ kastroidaan viimeistään 18 kuukauden ikään mennessä. Jalostukseen pentuja voidaan seurata pidempään ja tarvittavat terveystestit tehdään yleensä 1-2 vuoden iässä. Vasta tämän jälkeen tehdään lopullinen päätös jalostuskäytöstä. Pentueista jalostukseen valitaan tyypillisesti 1-3 koiraa, riippuen terveystuloksista, luonteesta ja sukulinjoista. 

Kasvattajana pyrin myös olemaan käytettävissä, jos pentujen ostajille tulee jotain sellaisia ongelmia, joissa voin olla avuksi. 

%d bloggaajaa tykkää tästä: