Kasvattaja

Tarinani:

Olen Elina Rautalahti, vuonna 2018 eläkkeelle jäänyt ympäristöneuvos. Ensimmäinen australianlabradoodleni Kaneli tuli meille talvella 2017. Manteli tuli laumaamme 2018, Misteli 2019 ja Saimi 2021.

Kanelin kanssa aloitimme rallytokoharrastuksen sekä hajukoirakoulutuksen. Kanelista tuli myöhemmin yksi Suomen harvoista tryffelikoirista. Kaikkien koirieni harrastan myös kantarellien etsintää.

Koirien kasvatuksen aloitin omien harrastuskoirieni myötä ja ALD -kasvatus on nykyisin päätyöni ja intohimoni. Pyrin jatkuvasti kehittämään omia taitojani kasvattajana sekä kehittämään ALD -rotua Suomessa. Hankin jatkuvasti uutta tietoa ja koulutusta koirien kasvatuksesta, koska haluan kehittää toimintaani ja tarjota omalta osaltani mahdollisimman tasapainoisen elämän koirille ja vastuullisesti kasvatetun pennun perheille.

Olen suorittanut Internatinal Dog Trainer Schoolin kansainvälisen koirakouluttajan tutkinnon (Level 1-3, Level 4 valmistuu kesällä 2022) sekä hajukoirakouluttujantutkinnon. Lisäksi olen suorittanut Amber Batsonin puolivuotisen Puppy Power-kurssin. 

Teen yhteistyötä MTK:n Säätiön, Juvan Tryffelikeskuksen sekä Baltic Truffel ab:n kanssa tryffelikoiratoiminnan edistämiseksi. 

Kasvattajana lähtökohtani ovat:

Suomalaiset ALD -kasvattajat rekisteröityvät kansainvälisiin rotujärjestöihin: WALA, ALAEU tai ALAA. Rotujärjestöt ohjaavat jalostustyötä ja asettavat rodun jalostuksen tavoitteet, säännöt, terveysvaatimukset ja eettiset ohjeet.

Lindars on jäsenenä ALAEU :ssa ja  WALA: ssa ja kaikille jalostukoirille  tehdään seuraavat terveystestit, perässä mainittu hyväksyttävät tulokset:

Lonkat: OFA Excellent (FCI A1), Good (FCI A2 & B1), Fair (FCI B2) tai PennHip alle 0,7 (WALA) 0,5 (ALAEU)
Kyynärpäät: Normal (0/0) Polvet: Clear (0/0)
Silmälausunto: Uusitaan 18 kk välein

Geenitestit: DM, EIC, vWD, PRA/prcd ja IC Lisäksi otetaan DNA profiili.

Jalostusyksilön valintaan vaikuttaa terveystutkimusten läpäisyn lisäksi myös toivottu luonne. Jalostuskoirat ja pentueet rekisteröidään rotujärjestöihin. Rekisterin kautta kasvattajat näkevät koirien sukupuut, terveystulokset ja tietoja tehdyistä pentueista.

Sisäsiittoisuusprosentti saa olla maksimissaan 5% (ALAEU), usein arvo on kuitenkin paljon alle, 1-2% välillä. 

Rodun jalostustyö on vielä kesken ja kansainväliset rotujärjestöt haluavat minimoida tämän hyvinkin kysytyn rodun pentutehtailua. Lemmikkikoiriksi jäävät koirat sterilisoidaan / kastroidaan 18 kuukauden ikään mennessä. Jalostukseen valittuja pentuja voidaan seurata pidempään ja tarvittavat terveystestit tehdään yleensä 1-2 vuoden välillä. Vasta tämän jälkeen tehdään lopullinen päätös jalostuskäytöstä. Pentueista jalostukseen valitaan tyypillisesti 1-3 koiraa, riippuen terveystuloksista, luonteesta ja sukulinjoista.

Olen ostanut useita jalostuskoiria USA:sta ja Euroopasta sekä maahantuonut pakastespermaa ulkomailta geenipoolin pitämiseksi mahdollisimman laajana. Jalostustoiminnassa teen myös yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaalaisten kasvattajien kanssa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: